100% Пресен италиански сладолед

от Крамер

Сладоледите Крамер, произведени по италианска занаятчийска технология.

Използват се качествено българско прясно мляко и италиански стабилизатори и овкусители.

Разбира се, за да се получи качествен сладолед, не е достатъчно да се използват само най-добрите продукти, а е задължително те да са в идеално равновесие помежду им. Традиционният сладолед трябва да има достатъчно плътно тяло, но да не е прекомерно твърд. Качественият сладолед е мек, но стегнат, устойчив на бързо топене, с добре изразени вкус и цвят. Наложително е работилниците за сладолед да познават до съвършенство качествата и произхода на суровините, които се използват за производството му, и да знаят как да ги балансират.

Онова, което отличава "занаятчийския" сладолед от индустриалния, са именно продуктите и тяхното многообразие. Класните италиански сладоледаджии използват само най-отбрани продукти, например лешници от Ланге или шамфъстък от Бронте, които се считат за най-добрите в света. А и при производството на занаятчийски сладолед се използват традиционни техники без вкарване на въздух под налягане, а също свежи продукти без добавки и консерванти.

Въпреки че ингредиентите на един занаятчийски сладолед не са тайна за никого, не е никак лесно да се изработи качествен продукт. Тайната е както в смесването на компонентите, така и в процеса на замразяване. Количеството мляко, мазнини или сметана (каймак) трябва да бъде съвсем прецизно, за да предотврати вкаменяването на сладоледа. Машината за сладолед трябва да вгражда необходимия въздух, за да може сместа да бъде възможно най-кремообразна, а температурата на хладилника трябва да е -15 - -18°С. Индустриалният сладолед минава през сложен процес, при който в играта влизат и други вещества като стабилизатори, емулгатори или оцветители; те действат против образуването на ледени кристали, подобряват тялото и текстурата и задържат консистенцията на сладоледа.

Loading